placeholder

End-of-life van Drupal 7: alles wat je moet weten

Hoewel de Drupal Association de end-of-lifetime van Drupal 7 door de COVID-19 pandemie met een jaar heeft uitgesteld tot november 2022 (Drupal 8 wordt zelfs al vanaf 2 november 2021 niet meer ondersteund) is migratie naar Drupal 9 onvermijdelijk. In dit artikel lees je alles wat je moet weten om jouw site veilig en betrouwbaar in de lucht te houden en hoe we jou daarbij kunnen helpen.

Met een gratis technische scan bijvoorbeeld. Vraag hem nu aan!

Ik heb een Drupal 7 website. Moet ik dan nu migreren naar Drupal 9?

Zodra de End of Life intreedt, zal je website niet ineens op zwart gaan. Het betekent simpelweg dat er niet meer actief aan het CMS ontwikkeld zal worden en er geen security releases meer zullen worden gedaan. Wel is de Drupal Association op zoek naar officiële partners die ondersteuning blijven bieden voor Drupal 7 en mogelijk dat de wereldwijde community van Drupal developers de ontwikkeling verder zal oppakken. Voor de lange termijn is migratie echter een noodzakelijke stap: een groot deel van wat je nu nog ontwikkelt in Drupal 7 zul je opnieuw moeten doen in Drupal 9. Om verspilling van tijd en geld te voorkomen, adviseren we je daarom om nu al na te denken over migratie.

Wat houdt een migratie precies in?

Een migratie houdt in dat alle content, functionaliteit en weergave omgezet moet worden naar een nieuw systeem. De migratie van Drupal 7 naar Drupal 9 is vooral een contentmigratie. Als deze is gestructureerd volgens de standaarden voor Nodes, Taxonomy Terms, Users, Files en Media dan kan deze grotendeels worden geautomatiseerd.

Door het grote verschil met Drupal 7 zal functionaliteit echter meestal handmatig moeten worden gemigreerd. Omdat er van de meeste modules in Drupal 7 ook een versie voor Drupal 9 beschikbaar is, hoeft er conceptueel gelukkig niet al te veel veranderd te worden.

De weergave, in Drupal een ‘thema’, is voor versie 8 of later echter volledig op de schop gegaan. Een oud thema kan daarom niet zomaar worden gemigreerd, je zult er een nieuw thema voor moeten ontwikkelen. Veel website-eigenaren grijpen de migratie daarom ook aan om gelijk verbeteringen aan het visueel ontwerp en de user experience door te voeren.

Nico does a migration

En wat als mijn site in Drupal 8 is gebouwd?

Drupal 9 is gebouwd in Drupal 8 en is daarmee niet meer dan een kleine upgrade (meer over het plan achter Drupal 9 lees je hier. Een migratie is daarom niet nodig is. Lees hier meer over de upgrade van Drupal 8 naar Drupal 9.

Coding the migration path

Zijn er ook alternatieven?

Natuurlijk zijn er alternatieven voor Drupal en kun je overstappen naar een ander CMS. Maar als Drupal 7 eerder de meest logische keuze was voor jouw website dan zal Drupal 9 dat ook zijn: de voordelen zijn hetzelfde gebleven.

Als je een platform hebt met veel functionaliteit dan zou je ook kunnen overwegen om te migreren naar een ‘headless’ of ‘decoupled’ opzet van Drupal. In deze opzet trek je de front-end (dat deel wat mensen zien en gebruiken) los van de back-end (het CMS, het systeem dat louter door beheerders wordt gebruikt). Het gevolg is dat de back-end niet langer de inhoud als site weergeeft maar deze beschikbaar maakt aan de front-end applicatie via een zogenaamde API (application programming interface). Dries Buytaert heeft een goed artikel geschreven over hoe je dit kunt aanpakken.

Groot voordeel is dat front- en back-end daardoor los van elkaar ontwikkeld en up-to-date gehouden kunnen worden. Zo kun je vrij eenvoudig een nieuw visueel ontwerp implementeren in de front-end en zijn toekomstige migraties veel minder ingrijpend. Een headless CMS maakt het bovendien mogelijk om onderdelen stapsgewijs te migreren zodat je de kosten over een langere periode kunt spreiden.

Meer over de optimale inzet van Drupal als headless CMS lees je in dit uitgebreide artikel van onze CTO Martijn Houtman.

Developer working with Drupal 8.

Kunnen jullie mijn Drupal site migreren?

Ja, is daarop het korte antwoord. Als Drupal specialist hebben we al een aantal migraties doorlopen en zijn we hier goed op voorbereid. De hoeveelheid werk hangt echter sterk samen met de mate van complexiteit. Die bepalen we met een kort technisch assessment; een ‘scan’ van de structuur en werking van de website. Hiervoor hebben wij in ieder geval toegang als beheerder nodig tot het CMS. Nog beter is het om ook toegang te krijgen tot de broncode en database om zo een echt goed beeld te krijgen.

Gratis een technische scan door Unc Inc?

Om je op weg te helpen, bieden we je tot november 2021 de kans om gratis een technisch assessment van je site te laten doen door een specialist van Unc Inc. We starten met een kennismakingsgesprek: hoe ben je op dit punt beland en wat zijn je plannen voor de toekomst? Met dit in gedachten kijken we naar de techniek van je website. We maken een analyse en geven je een advies over de aanpak van de migratie en de ontwikkeling van nieuwe onderdelen. Met een realistische inschatting van de kosten kun je zo een weloverwogen keuze maken voor de toekomst van je website.