Ontmoet: Nico
Sommigen worden gedreven door een drang tot vernieuwing, anderen willen vooral hun creativiteit de ruimte geven. Maar allemaal delen we de ambitie om iets te maken waar we trots op kunnen zijn. In een poging ons voor te stellen, laten we in deze reeks onze mensen aan het woord over hun leven en werk, hun drijfveren en dromen. Vandaag aan de beurt: back-end developer Nico.
Stel jezelf eens voor
"Hallo allemaal! Nico is dus de naam. 29 jaar geleden geboren in Blaricum, maar nu woonachtig in Amsterdam. Op het NDSM-terrein zelfs, in één van die prachtige nieuwe woontorens. Excuses aan de oudere lezers die met weemoed terugdenken aan die ruige oude tijd hier, maar ik loop in 5 leuke minuten naar kantoor. Althans, tot we voor de tweede keer weer allemaal thuis moesten werken. Gelukkig is het uitzicht nog steeds leuk :)"
Je collega Erik nomineerde je voor dit interview en vroeg je de grootste lessen te delen uit je reizen in Azië. Kom maar door met je oosterse wijsheid.
"En bedankt voor de nominatie, Erik! Wel een goeie vraag van hem. Nu ben ik niet echt het zweverige type of zo; iemand die je gaat vertellen dat hij zichzelf heeft gevonden op reis. Maar ik denk zeker gegroeid te zijn. Je bent in een nieuwe omgeving met een onbekende cultuur en een taal die je niet spreekt. Zeker als je het avontuur een beetje zoekt, dan beland je al snel in vreemde, grappige en soms spannende situaties. Je wordt uitgedaagd en moet improviseren. Veel meer dan je thuis ooit zou hoeven."
"Al die momenten en ervaringen, de verhalen die je mee terugneemt, die werken nog lang door in je hoofd. Ook als je weer terug bent. Ik ben toch iets anders naar mijn leven hier gaan kijken. Hoe relatief het is, maar ook hoe goed. Daaruit blijkt denk ik wel dat ik toch flink wat levenservaring heb opgedaan."
Hoe ben je beland bij Unc Inc?
"Vele jaren geleden deed ik mijn afstudeerstage bij Unc Inc. Dat beviel zo goed dat ik na nog een studie en een half jaartje reizen besloot hier opnieuw aan te kloppen. Dat is nu zo’n drie jaar geleden. Ik werk hier als back-end developer, wat betekent dat ik verantwoordelijk ben voor het technisch functioneren van onze projecten. In de praktijk betekent dit, dat ik dagelijks bezig ben met het analyseren, implementeren en onderhouden van de functionaliteiten van een deel van websites en mobiele apps die we ontwikkelen en beheren."
Omschrijf je team eens, waar zijn jullie goed in?
"Hey, we heten niet voor niets het A-Team! Geef ons een uitdaging en we zoeken de juiste onderdelen bij elkaar om een happy end in elkaar te sleutelen haha. Maar zonder gekheid, al voor we een Scrum-team werden (red. Unc Inc reorganiseerde medio 2019 naar vaste teams), werkten we al veel samen aan dezelfde projecten. Daardoor waren we eigenlijk al heel goed op elkaar ingespeeld en dat is sindsdien alleen maar verbeterd."
"Met ons team werken we vooral aan grote websites en webapplicaties. Het opzetten van een stabiele, gebruiksvriendelijke back-end in combinatie met een mooi ontworpen en uitgewerkte front-end, dat is waar we echt in uitblinken. Momenteel zijn we ons aan het verdiepen in complexe mobiele applicaties. Dat is heel tof, want we houden wel van een uitdaging. Voor ons liever een complexe opdracht dan een simpele klus. Zo blijven we scherp en blijven we leren, anders wordt het saai."
Wat vind je leuk aan werken bij Unc Inc?
"Waar zal ik eens beginnen!? Mijn team natuurlijk! Je merkt wel dat ik heel blij ben met de sfeer en samenwerking. We prikkelen, stimuleren en corrigeren elkaar. Precies wat je nodig hebt van je naaste collega's. Maar in het hele bedrijf is de sfeer goed hoor; lekker informeel en vriendschappelijk. Iedereen is hier gewoon zichzelf en dat merk je!"
"Daarnaast vind ik de diversiteit aan projecten erg leuk. Het ene moment werk je aan een widget voor HVC, die bewoners vertelt of het druk is bij het dichtstbijzijnde afvalstation. Het volgende werk je aan een database van Spares in Motion, die snel en eenvoudig inzage geeft in de opslag van enorme aantallen windmolen-onderdelen. En deze week eindigt weer met iets heel anders: De migratie van Matrickx, een grote planningstool voor de medische wereld."
"Ook vind ik het leuk om de interne processen voor ons developers te verbeteren. Continuous Development en Continuous Integration zijn dan de vaktermen. Maar concreet gaat het dan bijvoorbeeld om: het automatisch testen van nieuwe features, of het automatisch releasen op een omgeving naar keuze."
Je collega’s en de sfeer zijn dus belangrijk voor je. Hoe houden jullie dan nu de lol erin, nu iedereen thuiswerkt?
"Het is nodig, daar is geen discussie over. En het team functioneert ook prima. Maar verder vind ik het waardeloos. Geen dolletje meer bij de koffieautomaat, geen luidruchtige lunch met zijn allen, geen borrels meer. Collega Quenten en ik hadden een traditie om iedere vrijdag bangers te draaien op de DJ-set en zo de borrel en het weekend stevig in te luiden. Zo is het nu op vrijdagmiddag ineens wel heel stil, thuis."
"Maar we maken er gewoon het beste van. We bellen nu vaker in plaats van een berichtje te sturen. We hebben ook afgesproken dat iedereen zijn camera aanzet bij het videobellen om het contact wat socialer en menselijker te maken. En Quenten en ik gebruiken nu Watch2Gether om op vrijdagmiddag alsnog die bangers te luisteren. Drum ‘n Bass, Dubstep, Hardstyle en Hardcore. Steeds meer collega’s haken nu in en zo recreëren we toch een beetje dat vrijdagmiddag-gevoel."
Van welk project heb je het meest geleerd, en waarom?
"Goeie vraag! Even denken. Van elk project heb ik wel wat geleerd, maar het project dat er met kop en schouders bovenuit steekt is Brenger. Derk en Wisse (red. oprichters Derk van der Have en Wisse Koedam) kwamen in 2016 bij ons terecht met een idee: Een platform voor bemiddeling in het transport van meubels en andere grote spullen."
"Het was echt een innovatie, want een dergelijk platform bestond nog helemaal niet. We hebben het daarom helemaal van de grond af aan ontworpen en ontwikkeld. Allemaal maatwerk. Eerst een MVP (Minimum Viable Product), en toen dat al snel tractie kreeg, het doorontwikkeld naar het huidige platform. Na drie jaar eraan gewerkt te hebben, is het recent overgedragen aan hun nieuwe in-house team. Niemand die er zoveel uren in had zitten als ik. Dus zo is het toch een soort liefdesbaby geworden haha. Vanaf het absolute begin was ik erbij betrokken. En zo heb ik alle fases van de ontwikkeling van een start-up doorlopen. Supertof en super leerzaam."
Wat is je grootste professionele blunder tot nu toe?
"Hmm, da’s een minder leuke vraag. Ik denk dat ik de meeste blunders verdrongen heb haha. Met weinig succes want er schiet er gelijk al eentje te binnen. Het is alweer een paar jaar geleden dus don’t judge me!"
"Goed, ik had eens wat aanpassingen gedaan aan een stuk code dat online betalingen afhandelde. Naar mijn idee had ik het goed getest, en werkte alles naar behoren. Na het live-zetten kregen we al snel een bezorgd telefoontje van de klant; dat bezoekers problemen hadden met de online betalingen. Het geld werd wel van hun rekening afgeschreven, maar de betaling kwam niet door in het systeem van de klant. Suboptimaal, kun je wel stellen."
"Ik ontdekte dat ik de aanpassingen inderdaad niet goed had getest. Erger nog, ik had de aanpassingen überhaupt niet afgemaakt! Niet erg fraai, om het maar zacht uit te drukken. Gelukkig heb ik het probleem snel kunnen oplossen. En één ding weet ik zeker: zo’n grove fout maak ik nooit meer. Dit, omdat we tegenwoordig code-reviews doen. Zo kan het gelukkig niemand meer overkomen."
Wat is de grootste misvatting die mensen hebben over developers?
"Dat we in onze vrije tijd wel naar je computer willen kijken om iets te repareren..."
Wat is je beste lees-, luister-, kijk- of doe-tip en waarom is dat de moeite waard?
"De wekelijkse column van Pieter Derks op NPO Radio 1 is altijd een aanrader! Elke woensdag belicht hij de actualiteiten en weet hij de vinger op de zere plek te leggen. Altijd grappig, en vaak maatschappelijk beschamend, waardoor je blik op de samenleving toch iets wordt aangescherpt."
.embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width: 100%; } .embed-container iframe, .embed-container object, .embed-container embed { position: absolute; top: 0; left: 0; width: 100%; height: 100%; }
"De developers onder ons raad ik de wekelijkse nieuwsbrief van Stack Overflow aan. Hierin lichten ze de leukste en meest boeiende vragen op hun platform uit. Denk aan technische oplossingen, werkwijzen, of gewoon grappige weetjes."
Who's next?
"Dat is Jos! Het wordt namelijk eens tijd dat de man die deze mooie interviews afneemt zelf ook eens aan het woord komt."