Augmenting Masterpieces

Als je geen kunstkenner bent, weet je niet altijd hoe je naar kunst moet kijken. Hoe kan gamification bijdragen om te zorgen dat een museumbezoek relevant wordt voor iedereen?

rijksmuseum

Een museumbezoek blijkt voor veel mensen sociaal gezien een ongemakkelijke ervaring. Als je geen kunstkenner bent, weet je niet altijd hoe je naar kunst moet kijken. Je wordt je erg bewust van je omgeving en vaak is ter plekke communiceren over de kunst niet gebruikelijk. Wij kregen de vraag om een applicatie te bedenken en te ontwikkelen die het museumbezoek voor elke bezoeker interessant kan maken.

Sociale dynamiek in een museum

Augmenting Masterpieces is een samenwerkingsverband tussen de Universiteit van Amsterdam en het Rijksmuseum. Johanna Barnbeck, onderzoeker voor Augmenting Masterpieces, onderzoekt en creërt interfaces tussen de fysieke en digitale collectie van het Rijksmuseum. In plaats van te kijken naar kunst in het Rijksmusem, heeft zij hiervoor maandelang haar bezoekers geobserveerd. 

placeholder
placeholder

Communiceren via digitale toepassingen

Hoe konden wij als technologisch partner Johanna helpen met het vertalen van haar bevindingen en het sociale dialoog met de bezoekers aan te gaan? We kwamen op het idee om de communicatie over kunst laagdrempeliger te maken door bezoekers de mogelijkheid te bieden om berichten en verhalen achter te laten bij de kunstwerken. Denk hierbij aan de manier waarop er online reacties geplaatst worden bij een foto. Op die manier zou er een sociale dialoog kunnen ontstaan zonder dat men direct andere bezoekers hoeft aan te spreken.

Contextuele informatie in de fysieke ruimte

In het Rijksmuseum hebben we bij diverse kunstwerken 'beacons' geplaatst. Deze zenden een uniek signaal uit die middels een app uitgelezen kan worden. Bezoekers lopen met de app door het museum en kunnen hiermee reacties van andere bezoekers op de kunstwerken ontdekken. Komt een bezoeker in de buurt van een specifiek kunstwerk dan verschijnen de reacties op het scherm van de tablet of smartphone. Dit kan een geschreven bericht zijn, maar ook een ingesproken geluidsfragment. 

Deze vorm van informatie uitwisseling voegt een sociaal aspect toe aan de beleving van een bezoek aan het Rijksmuseum. In plaats van statische informatie, zoals de informatiebordjes naast kunstwerken, ontstaat er een sociale toevoeging aan de beleving.

placeholder
placeholder
placeholder
placeholder

Kunst is laagdrempelig geworden

Argumenting Masterpieces maakt het mogelijk voor bezoekers om de kunstwerken van informatie te voorzien, zonder tussenkomst van curatoren. Met als resultaat dat de kunst laagdrempelig wordt en zo aan de wens van het Rijksmuseum gehoor heeft kunnen geven, namelijk dat het museum voor de gehele samenleving is.