placeholder

De voor- en nadelen van Google Analytics 4

Misschien heb je het al gezien, Google's analysetool heeft een flinke gedaanteverandering ondergaan met de introductie van Google Analytics 4 (GA4, voorheen ook wel Google Universal Analytics of GUA/UA genoemd). In dit artikel neemt Roderik je mee in de belangrijkste verschillen en schetst hij de voor- en nadelen. Zo kun je zelf bepalen of je wilt overstappen. Tipje van de sluier: hij is behoorlijk enthousiast.

Wat is Google Analytics 4?

Het zal niemand verbazen dat Google Analytics al sinds jaar en dag de meestgebruikte tool voor analyse van webstatistieken is. In deze versie 4 heeft Google het datamodel, de manier van opslaan én de hele interface van de tool veranderd. De update naar GA4 is dus aanzienlijk meer dan alleen een versie-upgrade. De tool was voorheen in beta-release, maar sinds dit jaar is Google hem actief aan het uitrollen.

Wat zijn de belangrijkste verschillen met Google Analytics 3?

Voordat we de upgrade zouden doorvoeren bij onze klanten, wilden we natuurlijk eerst de tool zelf testen en alle veranderingen in kaart brengen.

Nieuwe interface

Iets dat onmiddellijk opvalt, is de nieuwe interface. Na zoveel jaar is het natuurlijk even wennen, maar wij vinden de nieuwe interface veel meer van deze tijd. Het past ook meer bij het nieuwe model (zie hieronder) en de nieuwe rapporten die je ermee produceert.

Event-based model

Het belangrijkste verschil is echter de verandering naar een event-based model. Voorheen werden statistieken verzameld op basis van paginaweergaven. Daar werden dan eventuele events aan gekoppeld. In GA4 worden deze twee van elkaar losgetrokken en is eigenlijk alles een los event. Hiermee wordt de focus verlegd van het aantal paginaweergaven dat een gebruiker initieert naar hetgeen hij of zij doet op een pagina; de events die ze afvuren. Zo krijg je dus meer zicht op het werkelijke gedrag van de bezoeker.

Ook past het event-based model beter bij moderne technieken, zoals: de Headless opzet van een CMS (waarbij front- en backend van elkaar gescheiden zijn), waarbij pagina's vaak niet in hun geheel geladen worden, maar er sprake van een 'page event' is.

Geen bouncerate meer

Een veelgebruikte statistiek in GA3 was de bouncerate: Wanneer een gebruiker niet binnen 30 minuten een actie had ondernemen. Om die te vervangen, introduceert GA4 Engaged Session. Om als zodanig te worden aangemerkt, moet de sessie voldoen aan tenminste één van onderstaande criteria:

  • Er heeft een conversie (een of meerdere aaneengesloten events) plaatsgevonden
  • De website of app wordt 10 seconden op de voorgrond open gehouden
  • Er vinden 2 page- of screen view events plaats

De voordelen van Google Analytics 4

Event-based analytics: sneller inzicht in meer relevante metrics

De verschuiving naar het event-based model is wat ons betreft een groot en fundamenteel voordeel. Waar je voorheen allerlei events moest implementeren om specifieke acties te kunnen meten, is dat nu veel makkelijker in te zien. Denk aan video-plays, scroll-diepte, of items toegevoegd aan de winkelwagen. Om je op weg te helpen heeft Google een aantal van deze events tot default gemaakt en kun je die al direct inzien.

Bron

Focus op kwalitatieve bezoekers en hun customer journey

Waar het voorheen vooral ging om bounce rates, time on page en pages per session is dit nu veranderd naar engagement. Dit criterium geeft veel meer inzicht in de gebruiker, omdat statistieken niet veel zeggen over het gedrag van de gebruiker. Er is dus een shift van de kwantitatieve acties van een bezoeker, naar wat een gebruiker echt doet op je site. Dat is nu goed inzichtelijk gemaakt met de geïntroduceerde engagement rate

Cross platform en cross domein tracking

Een praktisch voordeel is ook de mogelijkheid om website en app in dezelfde property te hangen door middel van data streams. Binnen een data stream kun je nog steeds onderscheid aanbrengen voor de data stream van een app (bijvoorbeeld tussen Android en iOS). Een groot voordeel van dit cross platform meten is het toegenomen inzicht in de totale effectiviteit van je campagnes, en hoe die over verschillende platformen presteren. Daarnaast kun je ook cross domein tracken. In theorie kon dit in versie 3 ook al, door dezelfde property te gebruiken voor een ander domein. In de praktijk echter, vereiste dat veel custom implementatie en resulteerde het vaak in verwarrende data.

Bron

Dieper inzicht door custom doelgroepen en custom contentgroepen

Het eenvoudig aanmaken van custom gebruikerssegmenten (b.v. vrouwen tussen 35-49, woonachtig in de randstad) op basis van bezoekersgedrag is een volgende, wezenlijke verbetering van GA4. Belangrijk natuurlijk, om inzicht te krijgen in het gedrag van specifieke doelgroepen die extra aandacht verdienen. Ook kun je op basis van bepaalde criteria content groeperen (bijvoorbeeld alle pagina's met een contactformulier), om een beter beeld te krijgen van hun prestatie.

Bron

Toegang tot Analysis Hub en BigQuery

Met Analysis Hub kun je door middel van geavanceerde technieken en rapporten diepgaand inzicht krijgen in je data. Voorheen moest je een account bij Google Analytics 360 hebben om toegang te krijgen. Nu is het een standaard onderdeel van GA4. Een belangrijk voordeel voor de gevorderde gebruiker dus. Daarnaast is integratie met Google’s BigQuery (een data warehouse waarmee je eenvoudig analyses kunt draaien op grote datasets) sterk versimpeld: Met een paar klikken kun je data rechtstreeks uit GA4 in BigQuery importeren, om je data ongefilterd op een SQL-achtige manier te kunnen bekijken. 

Meer controle over privacy

Door de invoering van AVG – en het daarmee blocken van ‘third-party’ cookies – heeft Google in het nieuwe model rekening gehouden met het veranderende klimaat ten aanzien van de omgang met gebruikersdata. Zo is het in GA4 mogelijk om event data te verwijderen, al dan niet op basis van filters zoals: event-type of gebruikerseigenschappen. Ook worden ip-adressen standaard geanonimiseerd en kun je individuele data verwijderen.

De nadelen van GA4

14 maanden dataretentie

Voorlopig is het enkel mogelijk om je data standaard 2 maanden te bewaren, met een maximale retentie van 14 maanden. Dit is een grote aanpassing ten opzichte van het 'oneindig' kunnen bewaren van Universal Analytics. Op dit moment is nog niet bekend of hier verandering in gaat komen. 

Geen data-migratie

Een ander belangrijk nadeel is dat er geen manier is om de data van je UA property naar GA4 te krijgen. Je zult daarom opnieuw moeten beginnen met het verzamelen van data. 

Nieuwe interface

De nieuwe interface is een voordeel, maar – zeker in het begin – ook een nadeel. Google Analytics is best complex, elke gebruiker heeft de nodige tijd moeten investeren om het zich eigen te maken. Voor GA4 zul je je een groot deel opnieuw moeten leren. Wel verwachten we dat het leerproces nu een stuk korter zal zijn: wij vinden de nieuwe opzet een stuk logischer.

Bron

Omzetting naar GA4 lijkt makkelijker dan het is

Je hebt van Google wellicht al een melding ontvangen dat je moet upgraden naar GA4. Het wordt gepresenteerd alsof dit kinderlijk eenvoudig is, even een nieuwe property aanmaken en klaar is Kees. Voor de kleinschalige UA-inrichtingen zal dit ook deels opgaan. Maar heb je alleen al een aantal conversies ingesteld, dan zul je deze – samen met de doelen, instellingen, rapportages, dashboards etcetera – opnieuw moeten instellen.

Overstappen van Google Analytics 3 naar GA4?

Wij zijn overtuigd: de voordelen van GA4 zijn aanzienlijk groter dan de nadelen. Maar de proof of the pudding is in the eating. Daarom adviseren we je om GA4 naast je huidige analytics te draaien en de verschillen zelf te ervaren. Hoe eerder je hiermee begint, hoe beter. Aangezien je dus geen data kan importeren uit je 'oude' account.

Kun je wel wat hulp gebruiken?

De overstap naar Google Analytics 4 is dus vrij bewerkelijk. Daarom wil je er zeker van zijn dat je het op de juiste wijze implementeert. En wellicht kun je ook nog wel wat hulp gebruiken bij de interpretatie van de nieuwe data. Of je wilt eerst een stap terug, om er zeker van te zijn dat de events die je gaat instellen ook daadwerkelijk inzicht geven in het behalen van je doelen. Hier hebben we al een aantal van onze klanten mee geholpen. Ook iets voor jou?