Het museum van de ‘groote’ vragen
75 jaar na de laatste tentoonstelling mochten we bijdragen aan de heropening van Amsterdams eerste museumgebouw: het ARTIS-Groote Museum. De website beweegt bezoekers te komen als individu en te vertrekken als onderdeel van een groter geheel.

Organisatie
Waar kom je vandaan? Wat maakt je anders? Ben je wel zo anders dan anderen, dan een gorilla of een bosviooltje? In het Groote Museum nodigt ARTIS je uit tot het stellen van grote vragen.
Uitdaging
Het doel was om verschillende doelgroepen met deze boodschap te inspireren en te motiveren om naar het museum te komen: hier ervaar je de verbinding met zichzelf, je lichaam en al het andere leven op aarde.
Oplossing
We ontwikkelden een website die bezoekers uitnodigt tot exploratie, een voorproefje van een bezoek aan het iconische gebouw waar je “komt als individu en vertrekt als onderdeel van een groter geheel.”
Een cultuurhistorisch icoon
Na 75 jaar gesloten te zijn geweest is het museumgebouw volledig gerestaureerd en vernieuwd. Het bestaat uit twee zalen. De Westzaal is waar de exposites te zien en is verdeeld in twaalf zones, elk gewijd aan een lichaamsdeel zoals je hart of stembanden. De Oostzaal is een ontmoetingsplek waar activiteiten plaatsvinden voor iedereen. Om samenhang te creëren, verbonden we de thema’s van de tentoonstelling aan de activiteiten die op het programma staan.

Neem je lichaam mee
Een bezoek aan het ARTIS-Groote Museum is als een ontdekkingsreis. De delen van je lichaam vormen het vertrekpunt voor een associatieve verkenning van jezelf en je verbondenheid met de wereld om je heen. Dat element van exploratie maakten we onderdeel van de navigatie. Aanvankelijk zal een belangrijk deel van de website-bezoekers vooral willen weten wat het museum te bieden heeft. Daarvoor ga je naar ‘Ontdek’. Wil je het in levende lijve ervaren dan ga je naar ‘plan je bezoek’.
Beeld dat leeft
Het ARTIS-Groote Museum wil je laten ervaren dat je als mens onderdeel bent van de levende natuur. Om die reden ontwikkelden we een minimalistisch ontwerp waarin levend, bewegend beeld de hoofdrol speelt. Een content-first benadering om gebouw en inhoud maximaal tot zijn recht te laten komen.
Een digitaal ecosysteem
Een gebruiksvriendelijk, schaalbaar en duurzaam content management systeem zorgt ervoor dat we de websites van ARTIS en ARTIS-Micropia hier op termijn eveneens in kunnen onderbrengen. Niet alleen wordt hiermee het beheer en onderhoud eenvoudiger en goedkoper, het ‘headless’ Drupal CMS met React frontend maakt het bovendien eenvoudig om content te publiceren op verschillende kanalen, zoals de narrowcasting van programma en prijzen op een scherm bij de entree.
Een platform voor dialoog
Ondanks dat dierentuinen vaak als controversieel worden beschouwd, toont Artis een diepgaand besef van haar rol en gedraagt zich daarnaar. Door de lancering van het Groote Museum neemt ze actief een leidende positie in binnen de voortdurende maatschappelijke dialoog over onze relatie met de natuurlijke wereld.