Van afval naar energie: samen de transitie versnellen

Gebrek aan kennis, ruimte of motivatie; er zijn talloze redenen waarom mensen hun afval niet goed scheiden. Hoe kan je als publiek-private organisatie inwoners dan het beste helpen om hun afval beter te scheiden voor hergebruik?

HVC app - afhaalmoment

Organisatie

HVC gelooft in een toekomst waarin energie duurzaam wordt opgewekt en grondstoffen worden hergebruikt. Ze ondersteunen 52 gemeenten en 8 waterschappen bij de verduurzaming van hun afvalbeheer en transformeren zich tot een duurzaam energiebedrijf.

Uitdaging

In Nederland zijn we het eens: toekomstige generaties verdienen een schone wereld. Dit vereist nu actie. Het gedrag van inwoners is cruciaal: hoe beter zij afval scheiden, hoe effectiever HVC grondstoffen terugwint.

Oplossing

Wij beheren de hoofdwebsite, mobiele app en campagnesites van HVC. Via deze platforms communiceert HVC namens de gemeenten met inwoners over afvalzaken. Door gedragsverandering te stimuleren en gamification toe te passen, geven we bewoners steeds meer kennis en handelingsperspectief, zodat ze hun afval beter kunnen scheiden. Deze initiatieven ondersteunen HVC's doelstellingen voor 2026 om broeikasgasemissies te verminderen en de energietransitie te bevorderen.

placeholder
placeholder
placeholder
placeholder

Eenvoudig je eigen zaken regelen

Zelfservice is cruciaal om gebruikers eenvoudig en snel hun zaken te laten regelen. Door tools zoals de afvalkalender, een meldingsfunctie voor grof afval, een afvalwijzer en de mogelijkheid om je aan te melden voor warmte te integreren, hebben we een centrale plek gecreëerd waar inwoners gemakkelijk toegang hebben tot alle benodigde informatie en diensten. Dit vergroot de zelfredzaamheid van de inwoners en versterkt hun betrokkenheid bij HVC's duurzaamheidsmissie.

placeholder
placeholder

De digitale afvalcoach

Naast het inzamelen en hergebruiken van afval, wekt HVC ook duurzame energie op. Gft wordt omgezet in groen gas, warmte van de installaties en aardwarmte worden gebruikt in warmtenetten. Daarnaast investeert HVC in wind- en zonneparken en laat het inwoners daarin participeren. Net als bij het scheiden van afval, gaan we inwoners de komende tijd helpen om ook hun energiegebruik te verduurzamen. Zo bedenken we steeds weer nieuwe oplossingen voor een duurzame toekomst. Of zoals het nuchtere HVC het zegt: “Een schone wereld, we doen het gewoon.”

hvc-restafvalstatus.jpg

Toegankelijkheid voorop

Om alle inwoners, inclusief die met beperkingen, de site en app volledig te kunnen laten gebruiken, hebben we elke ontwerpkeuze getoetst aan de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.1. Dit leidde tot aanpassingen zoals hoger contrast voor betere leesbaarheid en uitschakelbare animaties. De platformen zijn zelfs zonder muis te bedienen.

placeholder
placeholder

Van huisstijl naar design systeem

Om consistentie in alle omgevingen te waarborgen, hebben we een Design Systeem ontwikkeld op basis van de bestaande huisstijl. Dit systeem omvat richtlijnen voor huisstijlelementen en interface-ontwerpen. Door het centraal beheren van het Design Systeem, verminderen we duplicatie van code en tests en zorgen we voor een uniforme gebruikerservaring. Automatische tests waarborgen de correcte werking van alle componenten, en aanpassingen hoeven slechts één keer te worden doorgevoerd. Alle componenten zijn volledig herbruikbaar, wat de efficiëntie en samenwerking binnen HVC bevordert.

hvc-2.jpg

Energie voor een duurzame toekomst

Naast het inzamelen en hergebruiken van afval, wekt HVC duurzame energie op. GFT wordt omgezet in groen gas, en warmte van installaties en aardwarmte worden gebruikt in warmtenetten. HVC investeert in wind- en zonneparken en laat inwoners participeren. Net als bij afvalscheiding helpt HVC inwoners hun energiegebruik te verduurzamen, en wij ondersteunen de communicatie met stakeholders.

Zo bedenken we steeds weer nieuwe oplossingen voor een duurzame toekomst. Of zoals het nuchtere HVC het zegt: “Een schone wereld, we doen het gewoon.”

placeholder
placeholder
jos.jpg

Geïnteresseerd?

We gaan graag in gesprek over wat we voor jullie kunnen doen! Bel +31 (0)20 689 2000 of mail naar info@uncinc.nl voor een afspraak.