Zelfhulp voor preventie en herstel van problematisch gebruik

Het tekort aan geld en personeel belemmert de toegankelijkheid van de geestelijke gezondheidszorg. Met de vernieuwde zelfhulptools van Jellinek helpen we tienduizenden mensen hun welzijn te verbeteren en zelf de controle over hun leven te herpakken.

Jellinek Interface mobiel mockup van week registratie

Organisatie

Jellinek, met meer dan een eeuw ervaring in verslavingszorg, biedt uitgebreide hulp en advies voor mensen met risicovol middelengebruik, inclusief voorlichting, training en ondersteuning voor volwassenen. Ze hebben ook een online zelfhulptool voor cliënten om hun voortgang bij te houden, met anderen te communiceren en hun herstel te documenteren in een dagboek.

Uitdaging

De druk op de gezondheidszorg is enorm, en digitalisering speelt een cruciale rol in het bieden van oplossingen. Het Integraal Zorgakkoord onderstreept het belang van digitale innovaties, waaronder telemedicine en gezondheidsapps, om de zorg toegankelijker en efficiënter te maken. De zelfhulptool van Jellinek is een voorbeeld van hoe digitale tools de geestelijke gezondheidszorg kunnen transformeren door mensen laagdrempelige ondersteuning te bieden.

Oplossing

We hebben een veelzijdig online zelfhulpprogramma voor mensen met verslavingsproblemen ontwikkeld, samen met een geïntegreerd systeem voor zorgverleners om de voortgang van gebruikers te volgen en te begeleiden. Door het gebruik van een dynamische Drupal multisite en een React-frontend biedt dit een solide basis voor toekomstige ontwikkelingen en stelt het Jellinek in staat om gegevens veilig te beheren. Bovendien omvat het platform 'Samen Nuchter', dat specifieke ondersteuning biedt aan naasten van mensen met verslavingsproblemen.

placeholder
placeholder
placeholder
placeholder

De stappen naar zelfhulp

Deelnemers doorlopen zes fases in het programma, waarbij elke week een nieuwe fase begint. Dit traject omvat het monitoren en stellen van doelen, waardoor deelnemers betrokken blijven bij hun persoonlijke groei gedurende het hele proces.

Dankzij zorgvuldige herontwikkeling van de tool biedt het programma verbeteringen zoals een betere gebruikerservaring, heldere navigatie, en een meer app-achtige, mobielvriendelijke interface. De flexibiliteit van het programma stelt gebruikers in staat om op hun eigen tempo aan hun doelen te werken. Daarnaast kan het herstel worden vastgelegd in een dagboek.

jellinek-t-forum-anoniem.png

Samen staan we sterker

Werken aan een verslaving doe je niet alleen. Je naaste omgeving en anderen die hetzelfde doormaken als jij kunnen cruciaal zijn in het proces van herstel. Door middel van een forum kunnen gebruikers met elkaar in contact komen om te praten over hun ervaringen en struikelblokken. Daarnaast is er ook het platform Samen Nuchter. Dit is een online platform voor iedereen die bezorgd is over de verslaving van een familielid. Het biedt doeltreffende strategieën, ondersteund door oefeningen, leesopdrachten en video's. Hierdoor kunnen de mensen om je heen beter inspelen op jouw behoeften.

Jellinek interface desktop hulp pagina

Online begeleiding door professionals

Voor professionals in de geestelijke gezondheidszorg is een platform ontwikkeld waarmee zij een overzicht hebben van hun cliënten. Dit platform stelt de professional in staat om de voortgang van cliënten te monitoren en te bekijken via een beveiligde verbinding. Bovendien kunnen gegevens van gebruikers veilig worden overgezet tussen verschillende domeinen door bewust te werken met afzonderlijke databases per platform, waardoor data gescheiden blijft.

placeholder
placeholder

De waarde van dataveiligheid

Met zoveel data aan gevoelige informatie is het belangrijk om hier voorzichtig mee om te gaan.

Tijdens de overgang van het oude naar het nieuwe platform heeft een zorgvuldige data-migratie plaatsgevonden, waarbij speciale aandacht is besteed aan de vertrouwelijkheid van informatie. Dagboekregistraties zijn discreet overgezet naar het nieuwe platform en bestaande gebruikers hebben opnieuw hun wachtwoord moeten registreren.

Het systeem is ontwikkeld met een sterke focus op veiligheid en voldoet aan alle relevante wetgevingen. De meest gevoelige data wordt versleuteld opgeslagen en is dus zelfs bij een eventuele datalek niet direct leesbaar.

De zorg ontzorgen

Digitalisering in de zorg kan ervoor zorgen dat meer mensen doeltreffender geholpen kunnen worden. We zijn dan ook hard bezig om de Zelfhulptool verder te ontwikkelen en beter te maken. Om de tool te optimaliseren werken we aan de integratie ervan in een handige mobiele app. Er wordt tevens onderzocht of een AI-chatbot kan worden ingezet, zodat snelle hulp beschikbaar is wanneer dit dringend nodig is. We willen de zorg ontzorgen door innovatieve digitale oplossingen. Laten we digitalisering omarmen en gebruiken als effectieve hulp!

jos.jpg

Geïnteresseerd?

We gaan graag in gesprek over wat we voor jullie kunnen doen! Bel +31 (0)20 689 2000 of mail naar info@uncinc.nl voor een afspraak.