De levens van miljoenen mensen staan stil als gevolg van oorlog, natuurgeweld of vervolging. Social start-up LittleBitz gelooft echter in de veerkracht van deze mensen; met wat financiële middelen kunnen ze langzaam hun leven weer opbouwen. Samen ontwikkelden we een nieuwe manier van geven en hebben daarmee een wereldwijde primeur.
Op zoek naar een nieuwe manier van geven
Wereldwijd hebben 65 miljoen mensen huis en haard moeten verlaten. Hiervan bestaat de helft uit kinderen. Dit zijn getallen die doen duizelen, die je doen afvragen of jouw donatie nog wel een verschil kan maken. Wij denken van wel. Maar om een nieuwe generatie te activeren moet doneren makkelijk, persoonlijk en transparant zijn.
Een menselijke connectie
Onder de doelgroep heerst veel wantrouwen over de mate waarin hun donatie de hulpbehoevende bereikt, zo bevestigde onderzoek van partners McKinsey en Spark. Donateurs moeten zich bovendien kunnen inleven en sympathie voelen om vluchtelingen te willen steunen. De oplossing: een platform dat donateurs wereldwijd in staat stelt om persoonlijke donaties te doen aan vluchtelingen in de regio.
Little Bitz make a big difference
Het merk moest de doelgroep overtuigen van deze nieuwe propositie. Het logo is dan ook opgebouwd uit kleine deeltjes die samenkomen om het merk en de dromen van vluchtelingen te verbeelden. De typografie combineert intussen solide, geometrische vormen met een speels karakter. Dit geeft het merk een moderne uitstraling met een sterke persoonlijkheid.
1-to-1 doneren
In deze pilot richten we ons op de Syrische vluchtelingen in Jordanië. De bijna 700 duizend geregistreerde (op een totaal van ruim 1,4 miljoen) vluchtelingen krijgen van de UNHCR een kleine toelage via een persoonlijke ID en een irisscan bij de bank. Na intensief overleg gaf de UNHCR ons toegang tot bijna 10.000 van de meest kwetsbare personen in deze database om het mogelijk te maken hen direct financieel te steunen.
Persoonlijk versus privacy
Omdat privacy voor vluchtelingen vaak van levensbelang is, kunnen we niet alle informatie gebruiken. Wel hebben we toegang tot pseudoniem, leeftijdscategorie, gezinssamenstelling en verblijfplaats. Maar om alle vluchtelingen een gelijke kans op financiële steun te geven, presenteren we eerst drie algoritmische suggesties. Na het doneren ontvang je een notificatie wanneer je bijdrage is ontvangen door de persoon die je hebt gesteund.
Blijvende impact door innovatie van het systeem
Begin januari 2019 is de app live gegaan met een soft-launch. De komende jaren zullen we de functionaliteiten en groepen vluchtelingen echter gaan uitbreiden. Maar na het overwinnen van alle technische, juridische en organisatorische barrières om persoonlijke donaties mogelijk te maken, zijn we nog het meest trots op de menselijke connecties die we tot stand helpen brengen.
Begin vandaag nog met het nieuwe geven!
Wil je meer weten over LittleBitz? Ga dan naar de website.